week van 21 november

21-11-2022

TINA is niet meer?

In de afgelopen week zagen we weer forse uitslagen, maar niet in alle indexen. De trend zet zich een beetje voort. De Nasdaq beweegt het meeste, terwijl de Dow-Jones iedere keer relatief dichtbij huis blijft. In de afgelopen week zagen we de producentenprijsindex cijfer meevallen in Amerika. Dat betekend dat er aan de producenten kant minder inflatie is, dan aan de consumenten kant. Dat is een goede ontwikkeling. Want de prijzen van producten worden immers eerst door de producenten bepaald en pas daarna door de verkooppunten. We zagen dat de prijs van een vat olie met bijna 10 procent daalde voor de week, wat ook goed is voor een lager inflatiecijfer. Maar de commentaren van verschillende leden van het stelsel van Amerikaanse banken (FED) wijst erop dat men nog niet tevreden is met het verlagen van de inflatie en dat deze eigenwijs hoog blijft. Iets waar markt analisten al tijden voor waarschuwen. In december komt de FED voor de laatste keer bijeen en iedereen verwacht dat de rente opnieuw met 0,75% verhoogd gaat worden. De vraag is daarna natuurlijk zal de FED de renteverhogingen in 2023 minder groot gaan maken. Wij denken van wel, maar alles hangt natuurlijk af hoe snel de inflatie gaat afnemen. We hebben een redelijke opleving gezien tijdens het cijfer seizoen. Het probleem is dat deze nu is afgelopen. In de afgelopen paar dagen zagen we dat de beurzen moeite hadden om te stijgen, zelfs op positief nieuws. Voor ons een belangrijk waarschuwingsteken. De kans is groot dat we voor het einde van het jaar toch nog even een dip krijgen, voordat we verder omhoog kunnen lopen, dus hebben we toch maar weer wat kleine winstjes genomen. Voor de week daalde de Dow-Jones met 2,17 punten, dus eigenlijk onveranderd. De S&P 500 verloor voor de week 0,7%. De Nasdaq verloor voor de week 1,6%. De week daarvoor steeg de Nasdaq nog met 8,1%.

 

De kop van dit artikel stelt: is TINA niet meer. TINA staat voor: “there is no alternative”. Sinds het op de markt brengen van de iPhone stond de FED Fund Rate gemiddeld op 0,6%. Dat is sinds 2009 tot 31 december 2021. Met zo een lage rente kon men bijna niet anders dan beleggen in aandelen. Want obligaties, termijncontracten en deposito’s leverden bijna niets op. Maar de rente is dit jaar fors gestegen en we zien dan ook dat er veel geld uit de aandelenmarkten is gegaan richting de obligatiemarkten. Nier alleen dat, maar ook kortlopend papier is opeens weer in trek. De korte twee jaar rente staat rond de 4.5% terwijl de 10 jaar rente rond de 3,83% staat. Dus veel geld is in kortlopend papier gegaan. De vraag is nu hoe lang blijft dit aantrekkelijk. Wij denken dat deze omgekeerde rentestructuur, waarbij de korte rente hoger ligt dan de langere rente, snel zal veranderen. Als de FED de rente minder snel gaat verhogen en wellicht eind volgend jaar zelfs weer gaat verlagen om de economie te steunen, dan zal de korte rente weer onder de lange rente duiken. Begin dit jaar stond de 10 jaar rente rond de 1,5%. We zijn dus meer dan verdubbeld. Wij denken dat we richting het einde van het hoge rentepercentage aanlopen. Voor defensieve beleggers adviseren we dan ook om obligaties te kopen als we de rente van de 10 jaar leningen rond de 4%-4,5% zien staan. Buiten dat op bedrijfsobligaties een mooie rente wordt gegeven, verwachten wij ook nog eens een koerswinst te gaan behalen in de komende paar jaar. Er is dus momenteel zeker een alternatief voor aandelen en het is het overwegen zeker waard om een deel van de portefeuille te beleggen in obligaties. Gaan we terug naar een percentage van onder de 1,5%? Dat durven we niet aan te geven, maar dat we momenteel kansen zien om een vast rendement te maken voor de komende paar jaar, die kans zien we momenteel zeker! Als de rentes inderdaad stabiliseren en zelfs gaan dalen, zal dat ook de aandelenbeurzen vleugels geven. Maar zover is het nog niet. Pas als we met de S&P 500 door de 4.100 punten heen breken worden we echt optimistisch. Maar tot die tijd, zijn we voorzichtig. De bewegingen van de afgelopen week geven ons een beetje zorgen, dat we toch nog een dipje kunnen gaan zien. Maar als we door de 4.100 heen kunnen breken, worden we zeer optimistisch. Helaas worden de bewegingen op de beurzen voor een groot deel bepaald door computers. Hierdoor kunnen we tot op zekere hoogte bepalen wanneer computers gaan kopen en verkopen. 4.100 wordt dus als een zeer belangrijke grens gezien. We gaan een korte handelsweek in. Donderdag zijn de beurzen in Amerika gesloten in verband met “Thanksgiving”. Op vrijdag zijn de beurzen open tot 13.00 uur. Veel handelaren zullen dinsdag al vervroegd naar huis reizen. Dat betekend dat de uitslagen wel eens groot kunnen zijn. Wij gaan dus even langs de zijlijn staan. We gaan vrijdag zien hoe de consument zich gedraagt tijdens “black Friday”.

                               

PS vorige week schreven wij dat de Republikeinen de senaat hadden gewonnen en dat de Democraten het huis van afgevaardigden hadden behouden. Een van onze lezeressen melde ons dat het net andersom was. De Republikeinen hebben het huis van afgevaardigden gewonnen en de Democraten hebben de senaat behouden. Onze excuses voor de omwisseling!!!