Visie Van De Week

Was dit de daling?

In de afgelopen weken waren we negatief over de beurzen. We vonden dat de stijgingen veel te ver waren doorgelopen en we zagen signalen die ons erop wezen dat de indexen richting een top aan het maken waren. We waren een roepende in de woestijn.

Kwartaalcijfers

In de afgelopen zes weken, zijn de beurzen vijf weken gedaald. Ondanks dat hebben we tijdens die weken ook nieuwe records gezien. De grootste stimulans voor die records lagen in een paar fondsen die stegen. Deze fondsen hadden vooral een link met artificial intelligence (AI). In de afgelopen weken bleef het nieuws in de media heel positief.

Een drukke week voor de boeg

In de afgelopen week zagen we grote uitslagen op de beurzen. Niet alleen in Amerika, maar wereldwijd. De meeste beurzen zijn sinds november opgelopen, zonder een echte daling. Dit voornamelijk omdat men denkt dat de rente snel naar beneden zou gaan.

Volle handelsweek

Vorige week hadden we een korte handelsweek. Afgelopen vrijdag waren de beurzen dicht in verband met Goede Vrijdag. Maar op vrijdag kwam wel het personal cunsumption expenditures price index (PCE) cijfer naar buiten. Dit is het favoriete cijfer van het stelsel van centrale banken in Amerika (FED).

FED bepaalde de week

In de afgelopen week keek iedereen uit naar de vergadering van centrale bankiers van Amerika (FED). Op dinsdag en woensdag hadden ze de vergadering en de uitkomst was zoals verwacht. De rente in Amerika bleef onveranderd.

Fed meeting

In de afgelopen week hadden we te maken met inflatiecijfers. De verwachtingen waren bekend. Wij hadden het idee dat bij slechtere cijfers de beurzen wel eens onderuit konden gaan.

Ommekeer in aantocht?

In de afgelopen week zagen we de beurzen dalen. Iets wat we nog niet vaak gezien hebben, sinds november 2023. Dinsdag sloten de indexen in Amerika minimaal 1% lager op de dag. Ook iets wat we al lang niet gezien hebben. Sinds november vorig jaar is de S&P 500 met 20% gestegen, zonder dat er een daling van 5% is geweest. Dat is uitzonderlijk.

De aandelenmarkten hebben altijd gelijk

Vorige week schreven we dat wij het idee hadden dat de beurzen wel eens een pauze konden gaan inlassen, na een mooie opwaartse beweging welke in november 2023 begon. Sinds november vorig jaar is de trend omhoog. Om een trend te breken heb je een katalysator nodig.

Gaat de geschiedenis zich herhalen?

In de afgelopen week keek iedereen uit naar de macro-economische cijfers in Amerika. Op dinsdag was het de beurt van het consumentenprijsindexcijfer (CPI) dit cijfer geeft aan hoe hoog de inflatie is voor consumenten. Op vrijdag was het de beurt van het producentenprijsindexcijfer (PPI). Dit cijfer geeft aan hoe hoog de inflatie is voor de producenten. Beiden cijfers waren hoger dan verwacht.

Nog twee weken van stijgingen?

In de afgelopen week was het touwtrekken geblazen. De forse stijgingen van de weken ervoor beginnen af te nemen. Het was spannend of we daadwerkelijk door de 5.000 punten grens van de S&P 500 heen konden breken. Vorige week vrijdag sloten we op 4.958,61. We hadden dus minder dan 42 punten nodig om door de grens van 5.000 heen te breken. Dat lukte uiteindelijk op vrijdag.

Top in zicht?

Het was een wispelturige week de afgelopen week. Alle aandacht ging uit naar de beslissing van het stelsel van centrale banken in Amerika (FED). Zoals we al verwacht hadden, liet men de rente onveranderd.

Drukste week voor kwartaalcijfers

De aandelenmarkten blijven rustig doorstijgen. De stijgingen zijn niet spectaculair, maar een stijging is een stijging. De kwartaalcijfers tot nu toe zijn gemengd. Sommige cijfers zijn beter dan verwacht. Maar de verwachtingen zijn laag gespannen. Ook het aantal bedrijven dat een beter resultaat laat zien dan verwacht is aan het afnemen.
1 2 3 6