week van 31 december

31-12-2018

Een jaar ten einde.

In de afgelopen week hadden we een korte handelsweek in Amerika. Dinsdag waren de beurzen dicht in verband met kerstmis. Op woensdag zagen we iets, wat we nog nooit gezien hadden, namelijk de grootste stijging in punten op één dag. De bewegelijkheid van de beurzen was de afgelopen week enorm. Iets wat we niet vaak gezien hebben. Gelukkig sloten de beurzen wel hoger, na vaak fors lager geopend te zijn. Voor de week konden de beurzen in de plus sluiten. Dit na een week ervoor, waarin de beurzen fors terrein prijs moesten geven. Voor de week sloot de Dow-Jones 2,8% hoger. De S&P 500 deed het een fractie beter met een stijging van 2,9%. De Nasdaq was de grootste winnaar met een stijging van 4%.

 

Maandag is de laatste handelsdag van het jaar. In de eerste drie maanden konden we de beurzen aardig volgen. Maar de daling in het vierde kwartaal kwam ook voor ons als een verrassing. Als we naar Amerika kijken, dan loopt alles tot nu toe op rolletjes. De FED deed wat verwacht werd en de inflatie is beperkt. Verder komen er steeds minder mensen zonder baan te zitten, maar lopen de lonen nog niet fors omhoog. De winsten van de bedrijven blijven beter dan de verwachtingen en de grondstofprijzen blijven redelijk laag. De problemen met China blijven als een zwaard van Damocles boven de markten hangen. De Chinese economie draait slecht, omdat men minder in het buitenland kan afzetten. Wij dachten dat dit vooral kwam door de import heffingen, welke Amerika gebruikt om een eerlijker handelsverkeer met China te krijgen. Maar we kwamen onlangs cijfers tegen die lieten zien dat vooral de export van China naar Europa achter blijft. Dus nog niet zozeer met Amerika. Dat was een totale verassing voor ons. Verder is de heer Powell van de FED nogal ongelukkig in zijn uitspraken. Met de flexibiliteit van de heer Bernanke en mevrouw Yellen, lijkt de stugge houding van de heer Powell de markten negatief te beïnvloeden. Komende vrijdag is er een bijeenkomst waarbij deze (oud) leiders van de FED bijeen komen tijdens een debat. Dit wordt in de markt gezien als de belangrijkste dag van de week, waarin de beurzen opeens alle kanten op kunnen. Laten we hopen dat de woorden van de heer Powell nu eens voor een positieve verassing zorgen. In de afgelopen week zagen we de pensioenfondsen in de markt stappen. Deze fondsen zijn echte lange termijn beleggers. Het lijkt er dus op dat deze beleggers denken dat de bodem gelegd is voor de komende periode. Zoals gezegd waren wij verbaasd over de bewegelijkheid in het laatste kwartaal van 2018 en de dalingen die we daarbij zagen. Wij hadden verwacht dat de markten zouden stijgen in het laatste kwartaal. De twijfel heerst momenteel op de beurzen. Maar als we naar de geschiedenis kijken, is dat vaak het moment dat de beurzen een bodem bereiken. Wij zien geen recessie in de komende jaren. Als het probleem tussen Amerika en China wordt opgelost, dan kunnen de beurzen verder stijgen. Dus wij blijven optimistisch voor de komende jaren. Dat we in januari meer beweging op de beurzen kunnen verwachten nemen we voor lief. Volgende week zullen we onze verwachtingen voor 2019 met u delen.

Wij wensen u via deze weg een (financieel) gezond 2019 toe, waar uw wensen uit mogen komen en uw doelen behaald zullen worden.

Wij wensen u een prettige jaarwisseling!!